...

събота, 13 март 2010 г.

С д-р Щерев в Одринска и Беломорска Тракия

Народният представител от БНД доц.д-р Атанас Щерев осъществи една мечта на част от жителите на старозагорското село Ракитница. На 1 и 2 май 43-ма членове на тракийското дружество"Фере",потомци на българи, прокудени от родните места след Илинденско-Преображенското въстание/1903 г./и след последвалата от войните загуба на български територии през 1913 и1920 г.,преживяха два незабравими дни. Д-р Щерев,също потомък на тракийски бежанци по майчина линия,дядо му Димитър Карев/1883-1963/,виден възрожденец,народен учител и просветител,е роден в Беломорска Тракия/с.Балъкьой,Ференска околия./,организира и проведе за своя сметка двудневна екскурзия из Одринска и Беломорска Тракия.
Ръмящият през през първия ден на месец май дъжд не можа да попречи и да помрачи доброто настроение след допира с толкова много българска история в Одрин.Доц. Щерев влезе и в ролята на екскурзовод при посещението на Първа мъжка гимназия"Д-р Петър Берон",на Българските черква"Св.мъченик Георги" и „Св.Св.Константин и Елена",на Одринската крепост,превзета на 26 март 1913 г.от нашата армия.Обиколката на свидните за всеки родолюбив българин места продължи с посещение на възстановеното българско военно гробище в Одрин и завърши с поклонение пред възпоменателния мемориал ,издигнат от признателните потомци в Свиленград,за да напомня на поколенията за героизма и жертвите,дадени от армията ни при обсадата и щурма на Одринската крепост /октомври 1912-март 1913 г ./
През вторият ден вълненията бяха още по-силни,а усещането че България е член на голямото европейско семейство – завладяващо. Луксозният автобус преминава през символичната българо-гръцка граница почти без спиране.Последва посещение на град Фере и селата около него. Докосване до местата,където са се родили и живяли поколения българи,чийто потомци днес могат свободно и безпрепятствено да стъпват по старите калдъръми и да запалят свещ в храмовете-светини.
Ето и някои споделени впечатления:
Веска Симеонова,50 г.,председател на тракийско дружество"Фере":
„Потомка съм на род дошъл от с.Мархамли.Взех си шепа пръст от родното място на любимата ми баба Василка.Сърцето ми ще се пръсне от радост..."
Мара и Петко Кюпови,двамата на по 76 г.:
„Думите са безсилни да изкажат благодарността ни към д-р Щерев,който ни подари тези два дни.Без него не бихме могли да видим родните места на мама и татко..."
С подобни думи и вълнения споделиха преживяното и Генчо Танев,63 г.,и 75-годишната Веселина Пашова,а и всички участници в този открит урок по родолюбие.
В кръчмата в родното село на дядото на доц.Щерев,по нищо не различаваща се от нашенските кръчми,българи и гърци пиха кафе,чай,бира, българска ракия и гръцко узо,по-случай летния Атанасовден,който според църковния календар се пада на 2 май,а д-р Атанас Щерев почете подобаващо.
Макар и дълъг,пролетния ден се изниза неусетно,но все пак времето беше достатъчно ,за да се поскита на края и по крайбрежния булевард на Александрополис,белязан със знаковия за града морски фар,да се докосне и водата на Бяло море.

Няма коментари: